Nici cei care vor sa se îmbogățească sau cei care chiar trăiesc liniștiți din 2-3 lucrări sau proiecte pe an din servicii proiectare, nu se îmbogățesc, trăiesc poate un pic mai decent, fără vacante și fără mașini (prea) luxoase.
Când ajungi la un anumit nivel de expertiză pentru anumite proiecte sau tipare foarte complexe de proiectare, ai nevoie de oameni (nu neapărat de angajați novice sau cu experiență), ai nevoie de un om sau doi la început, oameni cu care sa livrezi cerințe complexe.
Nu ma refer la proiectare de căsuțe pe banda rulantă două – trei proiecte pe luna pe care le faci singur așa cum le face orice profesionist la început de drum.
Ma refer la proiecte care se întind pe un an sau mai mulți.
Chiar și la căsuțe, garaje și anexe, dacă ai rulaj mare, tot îți trebuie oameni care sa te ajute, vine natural sa îți iei parteneri și angajați când ajungi la un anumit nivel nu ai de ales.
Poți alege lucrezi fără sa ieși la pensie, cu ocupație care depinde doar de tine și care moare fără tine.
Poți sa o faci pana la 80 sau 100 de ani, fără angajați, fără parteneri, ca un artist singuratic sau meșteșugar.
Poate fi o activitate decentă și asta pentru cine își dorește sa-și petreacă viața așa. Dacă aduni suficient capital cu acest stil de lucru, poate fi o varianta bună.
Se face credit la banca pentru materiale de construcții la prețuri europene sau chiar mai mari.
Cum ar fi ca banca sa fie obligată să acorde credit si pentru un serviciu de proiectare la același nivel european.
Dacă mâncarea si produsele sunt deja la prețuri europene sau chiar mai mari, de ce nu ar fi si serviciile aferente unei construcții (unice in viața pentru unii) la preturi europene si implicit la o calitate comparabilă.
De ce cei care fac servicii in România trebuie sa fie scavenger-cerșetori sau sa lucreze toată viața la preturi studențești sau la prețuri de dumping din beciul casei părinților.
In fiecare lună pe lângă propriile salarii pentru mâncare, apa si alte chestiuni de întreținerea proprie, plata colaboratorilor.
Întinse pe un an: Apoi ai ori una ori alta câte una bucata cheltuiala intre trei mii și cinci mii lei in fiecare luna ( ba un pc stricat, o placa video bulită, softuri câteva mii de euro în fiecare an, imprimanta defecta, cartușe plotter, plotter se strica cureaua sau capul, iar se mai strica încă un calculator, hârtie, dacă ai mașina pe care o folosești extins pentru deplasări si lucrări- reparații revizii rulmenți roți, capete de bara șamd.
Chirie birou nu se pune dacă lucrezi din beci sau din pod.
Angajați nu, doar propriul angajat si in rest colaboratori cu propria firmă. In fiecare luna zboară niște bani grămada din cont într-un mare fel ireal doar pe “luxurile” descrise mai sus.
Dacă vrei stații grafice PC uri noi sa le schimbi pe alea vechi de 15 ani, o tableta noua, o placa video noua, un apple M1, un laptop mai nou de 12 ani, sau alte fantezii pentru firma, marketing si dezvoltare, mai greu sau imposibil.
Fiecare cu povestea lui. Fascinant e ca unii dintre noi, dintr-un domeniu, nu le doresc mai bine și mai ușor altora din același domeniu.
Nu cred ca își doresc nici lor o viața mai ușoară si venituri mai mult decât mulțumitoare, ei cred sincer ca ce spun unii aici sunt fabulații sau ipoteze fără nicio urmă de îndeplinire.
Cei care câștiga din 2-3 proiecte nu sunt niște excentrici lacomi, sunt optimiști si vor sa se pensioneze la maxim 45 ca apoi sa lucreze la propriile mici proiecte cu proiectare si execuție, fără beneficiar sau clienți mofturoși care sa dicteze proiectul.
foto articol Mohamed Hassan from Pixabay https://www.entrepreneur.com/article/362748