Am făcut pasul spre Apple la începutul acestui an. Am trecut de la un MacBook air din 2015 care încă făcea față, doar că ecranul e greu de comparat cu cel de la M1. (cel vechi, tot de 13 inch doar că are carcasa mai mare, mai antică).
Acest laptop este primul cumpărat nou nouț pe platforma M1.
Mi se pare că arată mult mai slim și mai bine față de M2 air (strugurii sunt acri…).
Diferența față de vechiul MacBook este foarte mare, totul se mișcă foarte rapid, fără să agațe sau să înghețe.
Nu am nevoie de ram mult și nici stocare, un ram mai suplu consumă mai puțin și mă obligă să-l țin cât mai curat și cât mai minimalist.
Folosesc acest aparat ca un fel de tabletă pe care nu instalez aplicații le toate pe care le folosesc pe desktop.
Am instalat strict aplicațiile pe care scriu și Safari pentru navigat pe articole si social media, îl folosesc mai mult ca un netbook spre notebook.
Dacă vreau să lucrez altceva decât scris la tastatură, oricum am nevoie să folosesc desktopurile (două iMac-uri și două PC-uri cu monitoare mari)
Pe acest MacBook nu voi edita poze și nici video (cel mult poze, editez dimensiunea și formatul pe un fel de adobe online: https://www.photopea.com/.
Rolul lui Air M1 e să mă ajute să scriu mai mult, de oriunde și să procesez informația de o anumită natură, pe care apoi oricum o rezolv mult mai rapid pe PC sau pe iMac.
Mă ajută să scriu din mașină, pe bancă în parc, sau afară pe terasă.
Important e că lucrez pe el partea de text care este cea mai importantă parte a articolelor, restul de chestii le fac mult mai eficient, la rând, pe PC sau pe iMac.
Nu am instalat toate aplicațiile inutile pe el, am redus totul la strictul necesar, safari, trei aplicații de scris și câteva utilitare mici.
Fără programe de proiectare, randare, editare foto sau video.
Totul stă în maxim 5-6 gb de ram, și memoria de pe HDD e 80% liberă.
Clear cache la safari din când în când și ramul rămâne gol instant, după ce ai navigat la greu pe net.
Fără Dropbox sau Onedrive instalat care rup autonomia bateriei indiferent că e intel sau M. Sunt programe minunate, bune doar pentru Desktop sau pentru laptopuri variante pro.
Las pe el doar iCloud-ul nativ al Apple, doar aplicații native, fără Rozeta.
Am nevoie de ceva de pe dropbox sau Onedrive, le iau din browser. La fel ca la tabletă, e one way road, folosesc iCloud temporar dacă am ceva de urcat manual sau de coborât de pe dropbox sau Onedrive.
Pe PC și pe iMac-uri dropbox sau Onedrive sunt programe foarte bune și utile, conectate și folosite fără probleme.
Foarte frumos explică Mark Ellis despre experiența lui cu această mașină de productivitate la scris:
Nu lucrez în deplasare, nu am nevoie de desktop portabil, dacă voi avea nevoie, dacă este chiar cu adevărat nevoie, un MacBook pro, folosit ca un desktop.
Scrisul pot să-l fac acum cumva mai conectat cu familia, de pe laptop foarte mic și ușor – o încântare, pe canapea, în bucătărie, în mașină, în tren sau în vacanță.
Pentru schițe și desen trebuie să stau izolat și țeapăn în camera cu biroul, la masa cu mouse, monitoare și tastatură.
Nu se poate lucra la desene sau în proiectare eficient, de pe ecrane mici sau cu un singur monitor. Nu vreau nici să car după mine un laptop mare și greu, de pe care nu e nicio plăcere să scrii, care e mai puțin laptop și mai mult în ideea de desktop portabil, cu ecran tot insuficient, chiar și la 17 inch.
MacBook air M1 E un laptop diferit de platforma windows și, deși am telefon marca Apple, încă sunt mirat de ce stil de abordare cei de la Apple când a venit vorba de sistemul de operare Mac OS de la calculatoare sau laptopuri, un stil total diferit de cel al iPhone.
La mac OS este un stil mai deschis – bazat pe dezvoltatorii externi de aplicații minune pentru eficiență, productivitate și pentru o plăcere de lucru care mă va ține prea mult pironit la birou sau la masa din bucătărie.
Bănuiam că e ceva, având telefon de la ei, dar nu mă așteptam la așa ceva din partea sistemului de operare și a aplicațiilor de pe laptop.
Despre cum a început călătoria cu Desktopurile de la Apple, am scrie aici: