Home Lifestyle Laptop sau PC ergonomic

Laptop sau PC ergonomic

Ecranul ridicat implică lucru fără a privi spre tastatură

177
laptop sau pc ergonomic

Vă scriu acum de pe un laptop mic, un fel de notebook, pe o masă oarecare din casă.

Nu mai sunt legat de masa cu calculatorul masiv cu trei ecrane din camera de lucru.

Poziția la calculatorul din birou este mult mai corectă și mai ergonomică, spatele și gâtul drept, monitoarele ridicate astfel încât privirea să fie perpendiculară pe ecrane, fără să stau aplecat cu gâtul îndoit.

În schimb, laptopul este mic, extrem de ușor de folosit și mă încurajează să scriu mult mai mult și mai des.

Se poate obține o poziție ergonomică și cu un laptop, dacă se ridică pe o măsuță sau un suport special. (25-35 cm)

foto suport portabil (de luat la cafenea): https://catmobile.ro

Rezolvăm poziția gâtului și rămân mâinile în aer

Din păcate, scrisul direct pe tastatura laptopului ridicat pe măsuță este destul de puțin confortabil. Poziția gâtului și a coloanei devine mai sănătoasă cu această ridicare a lui, în schimb, poziția mâinilor ridicate la nivelul tastaturii laptopului suspendat este mai puțin confortabilă.

Ne poate salva o tastatură separată

O variantă de soluție poate fi folosirea laptopului suspendat cu o tastatură separată, o tastatură compactă și portabilă pe care să o folosesc atunci când am mult de scris.

Foto suport fix pentru laptop: isource.com

Dacă am puțin de scris încerc să am o poziție aplecată cu tot cu spate, spatele drept, fără să îndoi gâtul, ca și cum aș avea un băț legat de spate și de frunte, doar ochii sunt singurii care compensează cu privirea în jos spre ecran.

foto: windowscentral.com

Este recomandat un monitor extern ca monitor principal și laptopul pe suportul lui să fi poziționat în stânga sau în dreapta monitorului extern

În varianta asta cu monitor principal cu tastatură, ecranul mic al laptopului anexat devine secundar și poate fi chiar lăsat la nivelul mesei, dat fiind faptul că privirea va sta în principal pe ecranul mare al monitorului.

Am rezolvat cu tastatura, doar că privirea mea e dreaptă și sus spre monitoare

După ce am ridicat monitoarele de la calculatorul din birou, tastatura a rămas tot la nivelul mesei. Atunci am observat problema apărută după ridicarea monitoarelor: vedeam tastatura doar dacă încovoiam gâtul ca o girafă care nu mai vrea frunzele din copaci, ca o girafă care se chinuie cu gâtul îndoit să ciugulească iarba de la tulpină..

Masa tip bar pentru lucrat din picioare

https://secretlab.eu/

Merită încercat cu acele mese care se ridică sau se coboară cu apăsarea a două butoane, la care se lucrează din picioare.

Dacă aveți așa ceva, să-mi spuneți și să-mi scrieți cum se lucrează la ele.

O rezolvare poate veni cu altă problemă

De multe ori se întâmplă ca atunci când încercăm sau chiar reușim să rezolvăm o problemă, acea rezolvare să genereze altă problemă așteptată sau neprevăzută.

Așa și eu cu monitoarele rezolvate la înălțimea corectă din copac, doar că nu mai avem priveliștea bună spre “iarba” de la tastatură.

Soluția a fost să învăț să tastez fără să mă uit la tastatură sau să mă uit cât mai puțin la aceasta. Mă uit doar când bat anumite taste folosite mai rar pe care încă nu le am complet în reflex. (direct pe acest sit de exersează tastarea: https://www.keybr.com)

Fiecare deget cu tastele lui

Practic, fiecare deget are un set fix de taste pe care se plimbă.

Când ajungeți la o tastatură de laptop sau de calculator, să vă uitați la literele F și J.

Aceste litere sunt imprimate cu o excrescență, o denivelare mică.

Rolul acestor denivelări este de a fi ca un reper pe tastele respective, pe care se așează și revin degetele arătătoare după fiecare tastare pe tastele vecine alocate.

A durat cam o lună până am ajuns la un nivel cât de cât rezonabil, și acum exersez, plus că trebuie să ma adaptez la noua tastatură de la noul laptop.

https://www.keybr.com

Laptopul este exact cel prezentat în articolul scris de Ionuț pe garagecommunity.ro. L-am luat de la el la scurt timp după ce am citit articolul și sunt extrem de încântat.


sursa foto:

https://fortune.com/well/2022/07/12/how-to-create-ergonomic-work-from-home-setup/

Previous articlePoze cu telefon nou sau cu aparat foto vechi?
Next article100 aplicatii pentru productivitate
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments