Home Uncategorized Google suge conținut apoi A.i. îl compilează?

Google suge conținut apoi A.i. îl compilează?

312

Inteligența artificială (Ai) se antrenează pe date generate de oameni cu inteligență naturală. Pentru imaginile generate de Ai s-au început dezbateri și procese privind drepturile de autor pentru imagini clar furate și compilate.

Dacă producătorii umani de conținut nu vor fi susținuți prin monetizarea creațiilor, inteligența artificială nu va mai avea cu ce să se “antreneze” și să se hrănească, va compila un conținut din ce în ce mai slab, neactualizat sau repetitiv.

Se va ajunge într-un mod caraghios în care inteligența artificială să dialogheze cu alte Ai, să se folosească de date generate de alte “inteligențe” artificiale, până când se va ajunge la un conținut degradat-degenerat și lipsit de sens pentru inteligența noastră naturală.

Ne dispar artiștii

Artiștii și creatorii vor dispărea o perioadă și se vor “reinventa” pe activități mai greu de furat de inteligența artificială, cum ar fi: zugrav, instalator, electrician sau crescător de animale mici pentru consum propriu restrâns. Toate aceste activități și meserii offline, în funcție de clientelă și de puterea de muncă, sunt deja mult mai profitabile față de meseria de pictor online.

Internetul se topește

La început cu toții ne-am bucurat cu frenezie de acest conținut “gratis”. Dar ne-am întrebat de unde vine acest conținut “gratis”? Cât timp ne vom putea folosi de acest conținut fără să întoarcem nimic către cei care produc și mențin conținut original și actualizat?

Internetul tinde se topească în platforme separate, autarhice, închise (Facebook, Youtube, google search, Reddit șamd).

Se gândesc oare managerii acestor platforme de inteligență artificială să găsească metode de monetizare directă sau indirectă a conținutului folosit pe portalurile lor sau în compilarea Ai?

Creatorii de conținut vor fi nevoiți să se izoleze total în platforme mari închise (facebook, youtube, șamd) și să nu mai distribuie conținut pe propriile platforme-site-uri web. Platformele vor limita sau vor interzice conținutul generat de roboți?

Internetul doar prin aplicații

Am întrebat un adolescent dacă intră pe net și mi-a raspuns că Da, pe instagram, Tiktok și Youtube, habar nu avea de existența conceptului de site web sau google search. Aplicațiile, platformele gigantice închise, lupta cu algoritmii, cu cenzura și cu Ai va fi o perioadă viitorul neguros pe online.

Reglementarea snippets

E nevoie de o reglementare clară și a acestor platforme clasice tip portal monopol: Bing și Google privind modul în care apare informația extrasă (acele preview-uri, snippets) din diverse site-uri, dimensiune poze, număr de cuvinte, reglementarea poziției, aspectului postărilor plătitite care ajung pe prima pagină (deși la google search nu mai există prima pagină, e o pagină infinită).

Facebook platește pentru știri

Facebook plătește pentru știrile pe care le extrage de pe diverse site-uri de presă. Aceste știri și reportaje sunt realizate cu muncă, e normal ca Facebook Google și alții să plătească cu vârf și îndesat.

De ce să nu plătească pentru restul de conținut

De ce să nu plătească și pentru conținutul artiștilor și producătorilor de conținut de pe web-ul liber? De ce să nu plătească conținutul afișat în acele snippets și în acele compilatoare de inteligență artificială? De ce să nu plătească dacă ei fac bani gratis pe prima pagină cu conținutul extras din tot interentul?

Bărbierirea și jupuirea conținutului

De ce google pe pagina lor de search bărbierește conținutul meu și al altora, conținut pe care cică “îl promovează” și îl “înfrumusețează” prescurtându-l, totul pentru a menține utilizatorul pe pagina lor, fără să trimită utilizatorii pe site, fără să plătească nimic către site-ul de unde vine acest conținut original.

Resemnarea tâmbă

Mă uit siderat la resemnarea creatorilor de conținut din USA și din restul lumii nu mai zic, cum se conformează și se laudă cu teamă și speranță în glas că e normal să ne adaptăm la algoritmii robotici, geniali și periculoși ai google, algoritmi care te pot ridica sau te pot doborî într-o secundă pe online. Că e bine să vedem cum putem să schimbăm noi felul în care apare conținutul nostru jefuit și jupuit pe aceste platforme de tipul Google, Bing și, recent, ridicare în slăvi a acestei furăciuni absolute de pe platforme cu inteligență artificială.

Demența algoritmilor

Nu aud pe nimeni să spună că e nevoie de reglementare și de stopare a acestei demențe algoritmice și de stoparea resemnării că e bine ca aceste mari platforme să facă absolut ce vor ele cu conținutul nostru afișat cum vor mușchii lor pe prima pagină de search, fără nicio reglementare, fără nicio normare sau bun simț, totul pentru profit pe seama celor care tac sau chiar se bucură că sunt parte din această mare exploatare online.

Organizația mondială a sănătății online-ului

Mă refer la o reglementare mediată după model OMS sau ONU, de “organizațiile mondiale de sănătate online” la care să participe și să se pună de acord toți giganții web, societatea tech civilă, marile voci online, nu doar la o reglementare impusă local sau regional continental, nu doar cu politicieni și comisii de stat.

Google e o piață publică nu privată!

Google, Facebook, Bing si aceste platforme de Ai devin bunuri private de interes public și economic major, sunt piețe publice de desfacere a bunurilor digitale și fizice, platforme publice de tranzacții online, nu mai sunt doar o afacere a unor băieți dintr-un garaj din California.

YouTube și Facebook sunt motoarele de căutare pe platforme închise (nu găsești filme de pe Facebook pe Youtube sau invers).

Revoluția franceză – online

Platforme închise vs deschise

Google, Bing ș.a. sunt platforme închise care exploatează platforme deschise (site-uri web mari sau mici) le exploatează cu tupeu și fără să fie pentru moment luați la întrebări de nici o organizație. Francezii au tărie de caracter și cer bani pentru conținutul de știri pe care Facebook îl extrăgea, prescurta și folosea după bunul plac făcând bani.

Yahoo s-a cărat

Yahoo nu mai afișează știri pe portalul lor din ro, de ce oare, le-a cerut cineva bani din asociația română de presă? Nu cred. Este o mișcare pregătită conform cu ce s-a întâmplat în Franța. Revoluția și revoluționarii francezi nu acceptă cuminți să fie exploatați cu legi tâmpite sau cu lipsa legilor și a reglementărilor oneste și cât mai echilibrate pentru toate părțile.

Creație artistică

Proces prin care iau naștere operele de artă. De la mâinile lipite pe pereții peșterilor la un caracter individual și profesionalizat, pe baza diviziunii sociale a muncii. Interpretată ca un act fie demențial, delirant, fie mistic sau impuls al divinității, relavație pură, manifestare sublimată a refulărilor instinctuale.

Există creație artistică și atunci când se iese din sfera artisticului în vastul domeniu al esteticului cotidian.

(extras din Dicționar de estetică generală, 1972)

Are Google’s Featured Snippets Stealing Clicks?

https://www.searchenginejournal.com/google-featured-snippets-stealing-clicks/353598/#close

Controversy over Google Featured Snippets stealing publisher traffic reignites

https://searchengineland.com/controversy-over-google-featured-snippets-stealing-publisher-traffic-reignites-312957

Is Google Stealing Your Content?

https://www.jeffbullas.com/google-stealing-content/

AI is killing the old web, and the new web struggles to be born

https://www.theverge.com/2023/6/26/23773914/ai-large-language-models-data-scraping-generation-remaking-web

Plagiarism Engine: Google’s Content-Swiping AI Could Break the Internet

https://www.tomshardware.com/news/google-sge-break-internet

Previous articleChat GPT
Next articleDupă două luni de Mac
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments