Home Infrastructura Codul Urbanismului Constructiilor

Codul Urbanismului Constructiilor

633

Am trecut ca turistul rătăcit printr-un cartier rău famat, am trecut prin Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.

Toată presa ușoară plătită din bani publici jubilează cu entuziasm, fără să se consulte cu niciun specialist, despre revoluționarul cod al urbanismului și construcțiilor.

Acest document a fost gândit de faimosul ISC pentru a da, printre altele, puteri depline tot ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții). Instituție total politizată care nu are capacitatea de a inspecta mai nimic : lipsă personal calificat, lipsă dorință și probabil lipsă buget.

După ce partidele tinere “de dreapta”, atunci când au fost pentru scurt timp la putere, au căzut în capcana de a vota cu ambele mâini sus politizarea completă a instituției prefectului deoarece așa le-a convenit lor atunci fără să se gândească la principialitate și logică, iată că acum nu le convine faptul că nu mai există niciun instrument de control în urbanism și construcții care să nu fie la cheremul politic al unui singur om, un singur ministru cu puteri depline și absolute.

ISC va amenda și “controla” tot ce ține de urbanism. Împreună cu prefectul numit politic vor “verifica” și admonesta orice proiect urbanistic indiferent de cine îl propune.

Va fi o frumoasă și armonioasă dictatură în tot ce ține de urbanism și construcții.

Conform minunatului cod, va fi o frenezie și o a agitație totală, se va munci pentru recuperare pe brânci, se vor înființa peste tot agenții, comitete, comisii, portaluri online, birouri unice și alte minuni care vor necesita mii de servere cu mentenanță pe bune și armate de personal calificat în procesarea datelor digitale, personal căpușat de alte divizii de directori și șefi de birou amplasați strategic.

Cu ocazia acestui cod apare obligativitatea actualizării în maxim trei și cinci ani a PUG-urilor mai vechi sau mai noi de 5 ani. Aceste planuri s-au realizat până acum cu foarte mare greutate prin multitudinea de problematici specifice acestui tip de lucrări. Prin digitalizarea lor în GIS cred că se vor încadra doar o mică parte în termenul de 3 sau 5 ani. Multe din acele planșe colorate cu răbdare de vechii urbaniști vor fi preluate probabil de noile PUG-uri realizate pe genunchi de tot felul de firme care cred că au dat lovitura cu noile PUG-uri.

Mare frenezie pe realizarea acestor Planuri de Urbanism generale, să vedem cine o să aibă timp și dispoziție pentru asemenea lucrări de proiectare anevoioase și prost plătite în raport cu volumul de muncă necesar pentru realizarea de lucrări corecte.

Cum în țară nu mai există forță de muncă-calificată, noii bugetari vor fi aduși din țări asiatice, în containere sub formă de roboți cu inteligență artificială sau muncitori bugetari instruiți pe vapor.

După ce legea urbanismului și a autorizării construirii au fost completate și modificate de zeci de ordonanțe și legi modificatoare, a apărut acest cod salvator care compilează și aparent simplifică un haos atent ignorat.

Era de dorit o lege nouă a urbanismului și a construcțiilor, ideal era să fie separată legea urbanismului de cea a construcțiilor, ideal era ca legea asigurării calității construcțiilor să fie anulată complet și integrată parțial în legea sau codul construcțiilor, după modele din alte țări de unde ne puteam inspira fără regrete.

O problema mare este cu centralizarea și controlul anevoios sau inexistent pe partea de construcții și nenecesar în general sau în special pe partea de urbanism din partea ISC.

O altă problemă este în continuare lăsarea în aer a reglementării străzilor propuse în extravilan, străzi care dacă nu sunt magistrale de interes național, sunt doar străzi anemice rezultate pe lărgirea actualelor drumuri de exploatare agricolă.

Cică se va “ușura” și grăbi procesul de avizare și autorizare după înființarea birourilor unice cu decizii unice și că autoritățile vor discuta între ele. mi s-a părut foarte amuzant… În condițiile în care nu există personal pregătit pentru coordonarea și popularea acestor birouri unice.

Un deziderat idealist din cod este posibilitatea de a realiza PUG pe toată zona metropolitană, pentru eliminarea haosului provocat de comunele din zonele metropolitane care sufocă marile orașe și așa sufocate în interior.

În lipsa străzilor generate de PUZ-urile de pe parcele mari în extravilan, puzurile de pe parcele mici nu vor genera artere sau străzi coerente, vor genera acele străzi strecurate printre fâșii înguste ale fostelor terenuri agricole pe care le vedem prin Chiajna și alte extravilane similare.

Fără o strategie de circulații noi din extravilan corelate și regularizate cu arterele naționale și cu drumurile vechi de exploatare agricole, străzile rezultate în intravilanul extins sunt și vor fi în continuare absolut haotice și nefuncționale.

Dorința de simplificare și digitalizare e bună doar că va necesita resurse și nu am certitudinea că rezultatul va fi simplificare și răspuns rapid, fără bătăi de cap.

Vom avea aceleași probleme sau chiar mai multe, să dai din gură și din pix legi și coduri pompoase pline de deziderate tip borhot cu formă fără fond e mai mult sau mai puțin ușor. Să găsești oameni, metode și strategii detaliate de aplicare e mult mai greu.

Despre asigurarea calității și despre acest mare cod al neputinței amenajării teritoriului. despre centralizarea cu picioare de lut și distrugerea inițiativei private. https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/03/01/codul-amenajarii-teritoriului-urbanismului-si-constructiilor-intre-vis-si-realitate-i/

“In Uniunea Europeana „Elementele de control privat pot fi găsite in aproape toate tările, cel puțin prin delegarea sarcinilor către experți privați independenți”. „Se poate concluziona ca exista o tendință generala de „privatizare” a activităților de control al clădirilor, prin „delegarea sarcinilor de la autorități către persoane private independente, dar in cadrul procedurilor conduse de autoritate”

Administrarea cu 7 primari este una de tip feudal în care lupta se dă cu palmieri și borduri supraetajate mutate dintr-o parte în alta.

O să apucăm oare Zona metropolitană cu un singur primar și toate sectoarele și toate comunele (comune cu blocuri care se sufocă între ele și apoi orașul) să aibă prefecți sub comanda primarului și a consiliilor centrale și locale.

Update:


Se încearcă prin amendamente la elucubrația Codului minune de a trece PUZU-rile de la primăria generală la Sectoare. În curând o să le treacă la scara de bloc.

Puzul afectează o zonă mare, nu poate fi aprobat de mafiile imobiliare, inculte și rapace de la sectoare, va fi un haos care se va termina cu favelizarea completă a orașului.

Tot prin noul cod și amendamentele puse de acești diavoli descreierați, se vrea construirea pe spații verzi și pe cele dintre blocuri, pentru a crește și mai mult mortalitatea dată de bolile de plămâni și aerul poluat din București.

Credit foto Image by pixabay.com

Previous articleDupă două luni de Mac
Next articlePrimul laptop Apple după 20 de ani de windows
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments