La o primă vedere, acest Ai va distruge pe termen lung conținutul și creatorii de conținut. El se folosește fără niciun drept de acest conținut supt și compilat alături de propriile reclame și de abonații lor premium la această casare/clasare de conținut pe platforma lor (pe first page, de unde nu va pleca niciun vizitator).
Până când nu mai rămâne nimic de supt și de extras, pentru că nimeni nu va scrie sau nu va crea vreodată conținut monetizat pentru ca aceste platforme de Ai să aibă obiectul “muncii”, nu mai are de unde să fure și să compileze acest conținut, un conținut care nu mai este susținut prin monetizarea inițială “clasică” prin Adsense sau alte platforme locale.
Plus mult engagement fals și conținut fals de tip borhot sau spam, va fi interesant.
Cine va hrăni gratis acest Ai cu conținut nou?
Am testat platforma de vorbit cu roboți de inteligență artificială. Am testat și platforma care generează tot felul de poze fantastice.
Expun aici o primă impresie despre prima platformă, pentru cea de de text.
Există acum și platforme care generează voce extrem de realist dintr-un simplu text… uimitor.
De pe platforma Chat GPT nu pot să iau absolut nimic cu copy paste. Textul generat este corect și cuminte, doar că e plat, obositor-învăluitor și total lipsit de personalitate, similar cu multe texte rostite de politicienii autohtoni. Mai mult ca sigur că este și repetitiv la fiecare generare, sau cu foarte mici diferențe, tot șters iese.
Cred că chatul GPT e foarte util ca unealtă pentru documentare și pentru un fel de brainstorming. GPT poate genera tot felul de texte pe care să le poți folosi mai departe în procesul creativ și unic al unui creator de conținut scris, video sau vorbit.
Am înțeles că GPT e folosit deja de mari publicații pentru anumite articole standardizate generate automat, de tipul rapoartelor de trafic, meteo șamd
Și înainte de Chat GPT m-am tot lovit de mute site-uri cu texte de umplutură și stiluri absolut sforăitoare, banale și redundante local în articol sau redundante global față de alte articole la fel de banale scrise probabil de alte inteligențe proto-artificiale. Pur și simplu nu pot citi așa ceva, nu se poate citi, e ca și cum aș încerca să mă uit la emisiunile de divertisment desuet și trivial de la posturile TV.
Asistăm în aceste vremuri și în multe locuri la amestecul de natural cu artificial.
Oare va fi un amestec de inteligență naturală și emoțională cu un amestec de date generate de o entitate artificială sau vom asista mai mult la un amestec al subculturilor, inculturii și prostiei naturale cu aceste platforme de inteligență artificială scăpate de sub control.
Rămâne de văzut cât va fi folosit acest GPT ca o unealtă pentru sporirea calității procesului de cercetare și documentare și cât va fi folosit pentru a genera conținut de tip spam sau borhot pe internetul și așa aglomerat de conținut irelevant.
Sursa foto:
Photograph: Andriy Popov/Alamy
Fantastic
Categorie a estetici desemnând dezvăluirea frumosului prin plăsmuirea unui univers ce nu există în realitate, prin amestecul elementelor realiste cu cele supranaturale
(extras din Dicționar de estetică generală, 1972)