Home Blog

Mai are cineva răbdare?

mai are cineva rabdare

Am un nou proiect grandios pentru învelirea cu tablă tip click a unei terase de 30 de mp. Acest tip de tablă seamănă cu tabla fălțuită doar că e ceva mai ieftină.

Am ales acest tip de tablă deoarece panta este foarte mică și fiecare foaie vine dintr-o bucată pe toată adâncimea acoperișului, fără șuruburi care să găurească tabla pentru fixare, toate prinderile sunt ascunse și protejate prin suprapuneri.

Firma prestatoare aleasă este cu portofoliu și lucrări cu lucrări realizate în județul respectiv, cu recomandări de la vecinii beneficiari ai lucrărilor de învelire a caselor și diverselor anexe de prin curte.

Nu am mers pe varianta cea mai ieftină de pe google sau tot felul de descurcăreli în care eu să cumpar tabla cu un leu mai ieftin din surse neclare, să plătesc tranportul încă pe atât și apoi să mă tocmesc la încă un leu cu prestatori de pe google și eventual foarte dubioși pentru montaj, fără recomandarea din gura cuiva.

Știu că lucrarea mea e insignifiantă și destul de simplă: un acoperiș în o apă pentru o terasă lipită de o casă destul de veche.

Mai mult o să dureze așezarea șipcilor, a jgheabului, burlanului și racordarea cu pereții sau tabla casei vechi.

În general am o atidudine reținută și fără pretenții când vin cu anumite comenzi către furnizori sau firme cu care nu am mai lucrat.

Dacă vin cu o lucrare mică sau dacă vin cu o lucrare pe an, nu mă pot compara cu cei care au lucrări mari sau cu un rulaj constant de comenzi și lucrări, cu o relație de lucru creată în timp cu furnizorii sau cu prestatori de servicii.

Nu pot avea pretenția la furnizorul respectiv de servicii montaj tablă să sară din papuci pentru mine. Primesc un termen estimativ de livrare și montaj în funcție de prioritățile lor și mă supun fără mofturi de prințesă.

Știu că eu cu lucrarea mea de trei lei și client nou nu sunt o prioritate pentru ei.

Nu e cazul de livrări sub termen și nu cer reduceri de prețuri.

Chiar dacă era o lucrare mare, tot nu aveam pretenția de a mă băga în față.

Sunt conștient de faptul că acei oameni au și alte lucrări-proiecte în lucru și clienți fideli care vin cu lucrări mari sau mai multe mici pe an.

Nu poți să lași un client vechi pentru a pune pe primul loc un client nou.

Graba mea nu e prioritatea lor. Graba poate ascunde un slab management al meu sau întârzierea bugetului disponibil, ambele nu sunt problemele prestatorului sau ale furnizorului care are un program și lucrări în curs. Nu e obligat prestatorul să se atenueze cauzele și efectele din graba mea.

În producția, vânzarea sau distribuirea de produse se poate merge pe volume mari.

În servicii se pot asigura mult mai greu sau imposibil volume mari.

Un om în vânzări poate servi cu ajutorul tehnologiei 100 de produse pe secundă dacă ai depozit și oameni pentru ambalare și expediere.

Un om în servicii nu poate livra 100 proiecte în același timp. Pentru fiecare client poate jongla cu câteva proiecte principale și câteva secundare, mai ales dacă există o echipă, un workflow și o relație consolidată cu clientul respectiv.

Un doctor nu va opera doi pacienți în același timp.

Un proiectant poate lucra la mai multe proiecte în același timp dacă are formată o echipă mică sau mare, creată în timp îndelungat și susținută de lucrări constante.

https://www.linkedin.com/pulse/patience-ability-wait-can-called-have-good-attitude-/

Știi să asculți sau doar auzi?

Ai observat că majoritatea oamenilor din jurul tău nu te ascultă sau nu te ascultă pe cât de mult sau profund ți-ai dori?

Mai greu și mai rar, poate ai observat că nici tu nu asculți așa cum ar fi mai bine pentru cei de lângă tine și pentru relația ta de prietenie, în familie, cu clienții, cu colegii de la birou sau de la muncă?

A auzi nu e același lucru cu a asculta.

E o competiție în a vorbi cât mai tare și cât mai peste celălalt și dacă cineva te ascultă, o face tot pentru a demonstra că este “cineva” sau că trebuie să spună ceva, chiar dacă acel ceva duce la blocarea, ridiculizarea sau minimalizarea interlocutorului.

Sunt persoane, cursuri, podcasturi sau cărți care îți pot schimba viața sau percepția asupra acesteia.

Un mixt din toate aceste lucruri îți pot schimba capacitatea de a schimba lucruri în jurul tău prin propria schimbare sau mai bine, prin procesul de proprie schimbare.

Azi e ultima zi dintr-un curs pe care l-am început în luna iunie a acestui an.

A fost cel mai scump curs sau program pe care l-am plătit.

Înainte să mă înscriu eram convins de valoarea cursului și a omului din spatele acestui curs, nu eram convins că o să plătesc “așa ceva”.

Sunt obișnuit să dau sume mari pe tehnologie, pe echipamente și tot felul de electronice cu care îmi fac treaba. Nu eram obișnuit să investesc în “tehnica” cu care se poate face mai eficient treaba.

Am găsit o soluție de plată în rate lunare mult mai digerabile și am intrat cu ceva îngrijorare în program.

Inițial am intrat într-un modul principal, apoi am plătit fără nicio îngrijorare încă un modul, după ce am văzut efectele și perspectivele începutului primului modul.

Între timp, Andrei a scris o carte care îți poate declanșa ceva.

Multe chestiuni din curs le regăsesc în carte și mă ajută să recapitulez lucruri din curs.

Nu cred că un curs se poate compara cu o carte. Un curs în care participi față în față și pe online, cu notițe, întrebări, colegi, exerciții și interacțiuni-experimente.

Cu toate acestea îți recomand cartea care îți poate declanșa un proces de schimbare.

Spuneam că știam despre cine e vorba. Înainte să intru în program am început încă de acum câțiva ani să ascult toate episoadele de pe podcast.

Am mai cumpărat o broșură plus un alt mic curs tot pentru o mică sumă.

Tot acolo pe site găsești destule resurse gratis: ebook-uri gratuite și podcastul gratuit.

Nu cred că intram în acel program dacă nu cunoșteam omul prin tot acel timp și prin toate acele resurse, majoritatea gratuite.

Cartea este audio, se ascultă din browser și se numește

“Acum, aici, contezi.

Construiește relații profunde în care să te simți conectat, să îți crești încrederea în tine și să simți că aparții, crescându-ți abilitățile de ascultare la un nivel care nici nu știai că este posibil.”

https://change.ro/audiobook/

Unul sau mai multe servicii de Cloud?

Mai ține cineva fișierele importante direct pe hard sau pe desktop, fără să fie salvate în cloud sau pe un server cu diskuri oglindite, multiple?

Proiectele personale și altele personale erau stocate în One Drive. De săptămâna trecută am renunțat la One Drive și le-am trecut în iCloud.

Proiectele din firmă sunt lucrate în continuare pe Dropbox.

Pe One Drive am lăsat momentan doar librăriile și fișierele pentru programul de modelare 3D Blender, din cauza faptului că Blender e instalat pe PC cu placă video specială.

iCloud merge foarte prost pe Windowsul PC-ului.

Aproape la fel de prost merge și One Drive pe Mac.

Pe laptopurile Apple, One Drive suge repede bateria cu sincronizări haotice și neoptimizate.

Când am de lucru la Blender, lucrez strict cu acel program, salvez imaginile 3D manual pe iCloud.

Teoretic aș putea să renunț la One Drive și pe PC, dacă lucrez pe un SSD extern, SSD pe care să-l copiez/oglindesc pe un hardisk extern amplasat la casa de la țară.

Programul de proiectare 2D – Autocad LT este total diferit construit pentru calculatoarele Apple și total diferit pe PC- Windows.

Varianta de Apple merge parcă mult mai lin cursorul pe ecran, în schimb are niște lipsuri pe partea de managerizare a layerelor, încă cercetez problema.

Tot încerc să simplific și să optimizez modul de lucru.

Pe toate calculatoarele aveam instalate trei servicii de Cloud: iCloud, One Drive și Dropbox.

Pe laptop a rămas doar iCloud. (fișierele din dropbox și one drive le descarc-încarc manual cu ajutorul programului Biscuit de care v-am povestit data trecută.)

Pe desktopuri a rămas iCloud, iar Dropbox-ul îl închid când termin de lucru la proiectele firmei cu colegii.

One Drive va rămâne instalat pe un singur PC de unde mai lucrează soția din când în când la proiectele ei. Pe restul de PC-uri, One Drive fi dezinstalat și nu voi mai ține nici măcar librăria și arhivele 3D din Blender.

În One Drive, pe lângă rumegarea continuă a fișierelor de lucru și forjarea aiurea a procesorului, nu îmi afișa preview-urile pozelor sau ale randărilor, foarte – foarte enervant.

În timp ce rumega el acele fișiere, încercând să le indexeze la nesfârșit, OneDrive nu mă lăsa să le mut sau să le redenumesc.

Cu fișiere mari de tip 3D sau video, cel mai bine e lucru pe un server cu rețea de 10 gb, pe un NAS sau direct pe un SSD, cu copierea de backup la finalul randării video sau 3D.

Dacă nu lucrezi la Nasa sau la rachetele lui Musk, e bună și ultima variantă cu un SSD.

Știrea asta e de la o zi după ce am dezinstalat One Drive. Au încercat ceva experimente la partea de stocare a fotografiilor.

https://www.techradar.com/computing/cloud-computing/microsoft-forced-to-backtrack-on-onedrive-storage-change-after-user-backlash