Home Blog

Codul Urbanismului Constructiilor

Am trecut ca turistul rătăcit printr-un cartier rău famat, am trecut prin Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.

Toată presa ușoară plătită din bani publici jubilează cu entuziasm, fără să se consulte cu niciun specialist, despre revoluționarul cod al urbanismului și construcțiilor.

Acest document a fost gândit de faimosul ISC pentru a da, printre altele, puteri depline tot ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții). Instituție total politizată care nu are capacitatea de a inspecta mai nimic : lipsă personal calificat, lipsă dorință și probabil lipsă buget.

După ce partidele tinere “de dreapta”, atunci când au fost pentru scurt timp la putere, au căzut în capcana de a vota cu ambele mâini sus politizarea completă a instituției prefectului deoarece așa le-a convenit lor atunci fără să se gândească la principialitate și logică, iată că acum nu le convine faptul că nu mai există niciun instrument de control în urbanism și construcții care să nu fie la cheremul politic al unui singur om, un singur ministru cu puteri depline și absolute.

ISC va amenda și “controla” tot ce ține de urbanism. Împreună cu prefectul numit politic vor “verifica” și admonesta orice proiect urbanistic indiferent de cine îl propune.

Va fi o frumoasă și armonioasă dictatură în tot ce ține de urbanism și construcții.

Conform minunatului cod, va fi o frenezie și o a agitație totală, se va munci pentru recuperare pe brânci, se vor înființa peste tot agenții, comitete, comisii, portaluri online, birouri unice și alte minuni care vor necesita mii de servere cu mentenanță pe bune și armate de personal calificat în procesarea datelor digitale, personal căpușat de alte divizii de directori și șefi de birou amplasați strategic.

Cu ocazia acestui cod apare obligativitatea actualizării în maxim trei și cinci ani a PUG-urilor mai vechi sau mai noi de 5 ani. Aceste planuri s-au realizat până acum cu foarte mare greutate prin multitudinea de problematici specifice acestui tip de lucrări. Prin digitalizarea lor în GIS cred că se vor încadra doar o mică parte în termenul de 3 sau 5 ani. Multe din acele planșe colorate cu răbdare de vechii urbaniști vor fi preluate probabil de noile PUG-uri realizate pe genunchi de tot felul de firme care cred că au dat lovitura cu noile PUG-uri.

Mare frenezie pe realizarea acestor Planuri de Urbanism generale, să vedem cine o să aibă timp și dispoziție pentru asemenea lucrări de proiectare anevoioase și prost plătite în raport cu volumul de muncă necesar pentru realizarea de lucrări corecte.

Cum în țară nu mai există forță de muncă-calificată, noii bugetari vor fi aduși din țări asiatice, în containere sub formă de roboți cu inteligență artificială sau muncitori bugetari instruiți pe vapor.

După ce legea urbanismului și a autorizării construirii au fost completate și modificate de zeci de ordonanțe și legi modificatoare, a apărut acest cod salvator care compilează și aparent simplifică un haos atent ignorat.

Era de dorit o lege nouă a urbanismului și a construcțiilor, ideal era să fie separată legea urbanismului de cea a construcțiilor, ideal era ca legea asigurării calității construcțiilor să fie anulată complet și integrată parțial în legea sau codul construcțiilor, după modele din alte țări de unde ne puteam inspira fără regrete.

O problema mare este cu centralizarea și controlul anevoios sau inexistent pe partea de construcții și nenecesar în general sau în special pe partea de urbanism din partea ISC.

O altă problemă este în continuare lăsarea în aer a reglementării străzilor propuse în extravilan, străzi care dacă nu sunt magistrale de interes național, sunt doar străzi anemice rezultate pe lărgirea actualelor drumuri de exploatare agricolă.

Cică se va “ușura” și grăbi procesul de avizare și autorizare după înființarea birourilor unice cu decizii unice și că autoritățile vor discuta între ele. mi s-a părut foarte amuzant… În condițiile în care nu există personal pregătit pentru coordonarea și popularea acestor birouri unice.

Un deziderat idealist din cod este posibilitatea de a realiza PUG pe toată zona metropolitană, pentru eliminarea haosului provocat de comunele din zonele metropolitane care sufocă marile orașe și așa sufocate în interior.

În lipsa străzilor generate de PUZ-urile de pe parcele mari în extravilan, puzurile de pe parcele mici nu vor genera artere sau străzi coerente, vor genera acele străzi strecurate printre fâșii înguste ale fostelor terenuri agricole pe care le vedem prin Chiajna și alte extravilane similare.

Fără o strategie de circulații noi din extravilan corelate și regularizate cu arterele naționale și cu drumurile vechi de exploatare agricole, străzile rezultate în intravilanul extins sunt și vor fi în continuare absolut haotice și nefuncționale.

Dorința de simplificare și digitalizare e bună doar că va necesita resurse și nu am certitudinea că rezultatul va fi simplificare și răspuns rapid, fără bătăi de cap.

Vom avea aceleași probleme sau chiar mai multe, să dai din gură și din pix legi și coduri pompoase pline de deziderate tip borhot cu formă fără fond e mai mult sau mai puțin ușor. Să găsești oameni, metode și strategii detaliate de aplicare e mult mai greu.

Despre asigurarea calității și despre acest mare cod al neputinței amenajării teritoriului. despre centralizarea cu picioare de lut și distrugerea inițiativei private. https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/03/01/codul-amenajarii-teritoriului-urbanismului-si-constructiilor-intre-vis-si-realitate-i/

“In Uniunea Europeana „Elementele de control privat pot fi găsite in aproape toate tările, cel puțin prin delegarea sarcinilor către experți privați independenți”. „Se poate concluziona ca exista o tendință generala de „privatizare” a activităților de control al clădirilor, prin „delegarea sarcinilor de la autorități către persoane private independente, dar in cadrul procedurilor conduse de autoritate”

Administrarea cu 7 primari este una de tip feudal în care lupta se dă cu palmieri și borduri supraetajate mutate dintr-o parte în alta.

O să apucăm oare Zona metropolitană cu un singur primar și toate sectoarele și toate comunele (comune cu blocuri care se sufocă între ele și apoi orașul) să aibă prefecți sub comanda primarului și a consiliilor centrale și locale.

Update:


Se încearcă prin amendamente la elucubrația Codului minune de a trece PUZU-rile de la primăria generală la Sectoare. În curând o să le treacă la scara de bloc.

Puzul afectează o zonă mare, nu poate fi aprobat de mafiile imobiliare, inculte și rapace de la sectoare, va fi un haos care se va termina cu favelizarea completă a orașului.

Tot prin noul cod și amendamentele puse de acești diavoli descreierați, se vrea construirea pe spații verzi și pe cele dintre blocuri, pentru a crește și mai mult mortalitatea dată de bolile de plămâni și aerul poluat din București.

Credit foto Image by pixabay.com

După două luni de Mac

Perioada de tranziție de la Windows la Apple a trecut. Instalarea și setarea a durat cam trei zile cu aplicațiile de bază, apoi încă o săptămână cu setări și ajustări.

După instalare am făcut o listă cu toate aplicațiile. Lista este în articolul 100 aplicatii pentru productivitate

Am luat două iMac-uri refabricate pentru a doua tinerețe, fabricate înainte de 2019, cu sistem de operare pe vechile procesoare de la Intel, în speranța că vor fi mai compatibile cu Autocarul LT. Apoi am realizat că iMac e cea mai bună variantă ținând cont că sunt singurele ecrane 5K pe care se vede exact cum se vede pe o hârtie foto printată la calitate maximă. Credeam că 2k e suficient pe monitoare separate și știu că 4k e scanat în mod intenționat incorect de iMac și de toate laptopurile de la Apple. Nu știu cum e scanat de noile serii M de la Apple. (apele Mini)

Aproape tot ce se poate lucra pe PC se poate lucra și pe Mac, mai puțin lucrul în Blender care va rămâne în continuare pe Windows, încă nu am toate setările și librăriile făcute pentru Blender să funcționeze pe Mac.

Programul Autocad LT zboară pe PC, pe Mac este slab optimizat, pare a fi un program total diferit, alte meniuri sau lipsă meniuri… Dacă pentru Windows mi se părea că e un soft nefinisat – abandonat, cel de Mac pare a fi un soft free pentru amatori. Poate și din cauză că oricum încă sunt învățat de 20 de ani cu cel de pe PC.

La fel cum fac cu Blender, dacă am de lucru cu multiple fișiere xref cu lucru cursiv la un proiect tehnic, trec în orele respective pe PC.

Pentru lucru combinat, cu operațiuni diverse, iMac-ul e ca un instrument de creație de dragul creației. Photoshopul e mult mai bine optimizat pentru Mac, deși este și acesta un program la fel ca Autocarul LT. Pe ambele au pus câteva butoane și comenzi aproape inutile pe care încasează subscripții anuale de sute de euro, fără să inoveze, fără comunitate, fără rafinarea aceea ce există bun, doar cosmetizări ieftine, nimic profund și subtil.

Cubism

Mișcare artistică inovatoare, de la începutul secolului, cu profunde repercusiuni asupra modalității moderne de înțelegere a artei și a relațiilor sale cu realitatea. Încercarea de a defini obiectul și poziția sa în spațiu prin forme geometrice riguroase, asemănătoare cristalelor.

O formă de evadare într-o lume de claritate și de ordine intelectuală.

Inaugurarea dreptului artistului modern de a gândi și organiza plastic lumea în loc de a o copia.

(extras din Dicționar de estetică generală, 1972)

Google fura continut apoi A.i. îl compilează

google-fura-continut

Inteligența artificială (Ai) se antrenează pe date generate de oameni cu inteligență naturală. Pentru imaginile generate de Ai s-au început dezbateri și procese privind drepturile de autor pentru imagini clar furate și compilate.

Dacă producătorii umani de conținut nu vor fi susținuți prin monetizarea creațiilor, inteligența artificială nu va mai avea cu ce să se “antreneze” și să se hrănească, va compila un conținut din ce în ce mai slab, neactualizat sau repetitiv.

Se va ajunge într-un mod caraghios în care inteligența artificială să dialogheze cu alte Ai, să se folosească de date generate de alte “inteligențe” artificiale, până când se va ajunge la un conținut degradat-degenerat și lipsit de sens pentru inteligența noastră naturală.

Ne dispar artiștii

Artiștii și creatorii vor dispărea o perioadă și se vor “reinventa” pe activități mai greu de furat de inteligența artificială, cum ar fi: zugrav, instalator, electrician sau crescător de animale mici pentru consum propriu restrâns. Toate aceste activități și meserii offline, în funcție de clientelă și de puterea de muncă, sunt deja mult mai profitabile față de meseria de pictor online.

Internetul se topește

La început cu toții ne-am bucurat cu frenezie de acest conținut “gratis”. Dar ne-am întrebat de unde vine acest conținut “gratis”? Cât timp ne vom putea folosi de acest conținut fără să întoarcem nimic către cei care produc și mențin conținut original și actualizat?

Internetul tinde se topească în platforme separate, autarhice, închise (Facebook, Youtube, google search, Reddit șamd).

Se gândesc oare managerii acestor platforme de inteligență artificială să găsească metode de monetizare directă sau indirectă a conținutului folosit pe portalurile lor sau în compilarea Ai?

Creatorii de conținut vor fi nevoiți să se izoleze total în platforme mari închise (facebook, youtube, șamd) și să nu mai distribuie conținut pe propriile platforme-site-uri web. Platformele vor limita sau vor interzice conținutul generat de roboți?

Internetul doar prin aplicații

Am întrebat un adolescent dacă intră pe net și mi-a raspuns că Da, pe instagram, Tiktok și Youtube, habar nu avea de existența conceptului de site web sau google search. Aplicațiile, platformele gigantice închise, lupta cu algoritmii, cu cenzura și cu Ai va fi o perioadă viitorul neguros pe online.

Reglementarea snippets

E nevoie de o reglementare clară și a acestor platforme clasice tip portal monopol: Bing și Google privind modul în care apare informația extrasă (acele preview-uri, snippets) din diverse site-uri, dimensiune poze, număr de cuvinte, reglementarea poziției, aspectului postărilor plătitite care ajung pe prima pagină (deși la google search nu mai există prima pagină, e o pagină infinită).

Facebook platește pentru știri

Facebook plătește pentru știrile pe care le extrage de pe diverse site-uri de presă. Aceste știri și reportaje sunt realizate cu muncă, e normal ca Facebook Google și alții să plătească cu vârf și îndesat.

De ce să nu plătească pentru restul de conținut

De ce să nu plătească și pentru conținutul artiștilor și producătorilor de conținut de pe web-ul liber? De ce să nu plătească conținutul afișat în acele snippets și în acele compilatoare de inteligență artificială? De ce să nu plătească dacă ei fac bani gratis pe prima pagină cu conținutul extras din tot interentul?

Bărbierirea și jupuirea conținutului

De ce google pe pagina lor de search bărbierește conținutul meu și al altora, conținut pe care cică “îl promovează” și îl “înfrumusețează” prescurtându-l, totul pentru a menține utilizatorul pe pagina lor, fără să trimită utilizatorii pe site, fără să plătească nimic către site-ul de unde vine acest conținut original.

Resemnarea tâmbă

Mă uit siderat la resemnarea creatorilor de conținut din USA și din restul lumii nu mai zic, cum se conformează și se laudă cu teamă și speranță în glas că e normal să ne adaptăm la algoritmii robotici, geniali și periculoși ai google, algoritmi care te pot ridica sau te pot doborî într-o secundă pe online. Că e bine să vedem cum putem să schimbăm noi felul în care apare conținutul nostru jefuit și jupuit pe aceste platforme de tipul Google, Bing și, recent, ridicare în slăvi a acestei furăciuni absolute de pe platforme cu inteligență artificială.

Demența algoritmilor

Nu aud pe nimeni să spună că e nevoie de reglementare și de stopare a acestei demențe algoritmice și de stoparea resemnării că e bine ca aceste mari platforme să facă absolut ce vor ele cu conținutul nostru afișat cum vor mușchii lor pe prima pagină de search, fără nicio reglementare, fără nicio normare sau bun simț, totul pentru profit pe seama celor care tac sau chiar se bucură că sunt parte din această mare exploatare online.

Organizația mondială a sănătății online-ului

Mă refer la o reglementare mediată după model OMS sau ONU, de “organizațiile mondiale de sănătate online” la care să participe și să se pună de acord toți giganții web, societatea tech civilă, marile voci online, nu doar la o reglementare impusă local sau regional continental, nu doar cu politicieni și comisii de stat.

Google e o piață publică nu privată!

Google, Facebook, Bing si aceste platforme de Ai devin bunuri private de interes public și economic major, sunt piețe publice de desfacere a bunurilor digitale și fizice, platforme publice de tranzacții online, nu mai sunt doar o afacere a unor băieți dintr-un garaj din California.

YouTube și Facebook sunt motoarele de căutare pe platforme închise (nu găsești filme de pe Facebook pe Youtube sau invers).

Revoluția franceză – online

Platforme închise vs deschise

Google, Bing ș.a. sunt platforme închise care exploatează platforme deschise (site-uri web mari sau mici) le exploatează cu tupeu și fără să fie pentru moment luați la întrebări de nici o organizație. Francezii au tărie de caracter și cer bani pentru conținutul de știri pe care Facebook îl extrăgea, prescurta și folosea după bunul plac făcând bani.

Yahoo s-a cărat

Yahoo nu mai afișează știri pe portalul lor din ro, de ce oare, le-a cerut cineva bani din asociația română de presă? Nu cred. Este o mișcare pregătită conform cu ce s-a întâmplat în Franța. Revoluția și revoluționarii francezi nu acceptă cuminți să fie exploatați cu legi tâmpite sau cu lipsa legilor și a reglementărilor oneste și cât mai echilibrate pentru toate părțile.

Creație artistică

Proces prin care iau naștere operele de artă. De la mâinile lipite pe pereții peșterilor la un caracter individual și profesionalizat, pe baza diviziunii sociale a muncii. Interpretată ca un act fie demențial, delirant, fie mistic sau impuls al divinității, relavație pură, manifestare sublimată a refulărilor instinctuale.

Există creație artistică și atunci când se iese din sfera artisticului în vastul domeniu al esteticului cotidian.

(extras din Dicționar de estetică generală, 1972)

Are Google’s Featured Snippets Stealing Clicks?

https://www.searchenginejournal.com/google-featured-snippets-stealing-clicks/353598/#close

Controversy over Google Featured Snippets stealing publisher traffic reignites

https://searchengineland.com/controversy-over-google-featured-snippets-stealing-publisher-traffic-reignites-312957

Is Google Stealing Your Content?

https://www.jeffbullas.com/google-stealing-content/